Museumhuis Bonck in Hoorn bestaat 400 jaar en dat wordt gevierd met een koekje bij de thee, volgens een eeuwenoud recept met paradijskorrels en lange pepers. Voor het bakken ervan worden vrijwilligers gezocht, dus zette het museum een oproep op nhhelpt.nl.
Koopman Bonck woonde en werkte sinds 1624 in het pand. In het voorhuis was de handelskamer met uitzicht op de haven en in het achterhuis leefde het gezin. In die kamer krijgen bezoekers een kop thee met een ‘Bonck’ koekje. Tenminste, als er genoeg vrijwilligers zijn om de koekjes te bakken.
Onno Terspstra is zo’n vrijwilliger. “Wij gebruiken een mix van specerijen en kruiden die 400 jaar geleden heel gewoon waren”, vertelt hij. “Lange pepers waren er zelfs al in de Romeinse tijd. Ze hebben een aroma van kaneel, anijs en zoethout.” In museumhuis Bonck ruikt het daarom ook niet oud en muf, maar heerlijk naar versgebakken koekjes.