Nu er sprake is van een muggenplaag, rijst de vraag op of inwoners uit de provincie ook meer spinnen in huis kunnen aantreffen. Zo zouden er meer spinnen rondlopen dan andere jaren, ook zouden deze een stuk dikker en groter zijn dan normaal. Wat is er aan de hand? De geboren West-Friese spinnenliefhebber Peter Koomen geeft antwoord. 

spin plus man

Het is een algemeen gegeven: waar insecten, en dus muggen, zijn, zijn spinnen. Neemt de spinnenpopulatie toe, nu er sprake is van een muggenplaag? 

“Dat is moeilijk te zeggen”, vertelt Peter Koomen. De arachnoloog en spinnenliefhebber verdiept zich maar al te graag in de materie van de spin. Volgens de geboren West-Fries worden er geen exacte cijfers bijgehouden over het aantal spinnen. “Een spinnenplaag is net als de economie: achteraf kun je goed reconstrueren wat er gebeurd is, en het hoe en waarom. Voorafgaand is dat lastig te voorspellen.”

Menu van de spin

Door het warme nazomerweer is er nog steeds genoeg eten te vinden voor insecten. Daardoor zijn er meer insecten en dat is weer goed voor spinnen, het is immers hun voedsel. Hoe meer voedsel voor de spin, hoe groter en dikker ze worden. Ook de productie van spinneneitjes stijgt erdoor. Wanneer spinnen veel eitjes bij zich dragen, lijken ze een stuk groter. Ze bewaren die eitjes namelijk in hun lijf. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Vijf soorten spinnen die je niet ziet, maar wel in je omgeving zijn

Speciale eitjes

Volgens Koomen is het dus lastig te zeggen of er in de provincie sprake is van zogenoemde spinnenplaag. Wel merkt hij op dat de aanstaande winter hierbij ook een bepalende rol speelt. “Als de winter nat en mild is, zullen spinneneitjes na de leg beschimmelen en gaan ze dood.” In tegenstelling tot een koude en droge winter, dan zullen de meeste eitjes namelijk overleven door hun speciale antivries laag. Maar het moet het ook weer niet té koud worden, want dan zullen de meeste spinnen toch wel dood gaan, vertelt Koomen. 

“Je kunt ze beter niet dood maken, anders zit straks je huis vol met muggen”

Peter Koomen

Tips

Voor mensen die een spin in huis zien en hier graag vanaf willen, heeft Koomen nog een advies. “Niet doden! Dan komt je huis namelijk vol met muggen en andere insecten te zitten.” Het beste kun je daarom spinnen uit je huis weren, door ramen en deuren dicht te houden of een horren voor een raam te plaatsen. Maar zegt Koomen: “Je bent nooit verder dan één meter verwijderd van een spin. Ze zitten namelijk overal, ook in bijvoorbeeld de kruipruimte en spouwmuren.” 

Verdelgers kunnen niets anders dan spinnen weren, vertelt de spinnenkenner. Het doden van spinnen is namelijk verboden. Ze kunnen wel een soort zeep op de ramen smeren, waardoor het voor spinnen lastiger is om een web te bouwen. Ook kunnen ze bepaalde geuren of geluiden in huis verspreiden, waar spinnen een hekel aan hebben. 

Bijzondere spinnen

In de provincie krioelen er genoeg bijzondere exemplaren, vertelt Peter Koomen. Zo vond hij tijdens een achtertuin onderzoek in Alkmaar 49 soorten. De meeste waren huis, tuin en keuken spinnen. Maar Koomen vond er ook de ‘kleine broeikas spin’, overgekropen uit het Middellands Zeegebied. Deze spin, van 3 à 4 millimeter, werd voor het eerst in 2015 gevonden in een tuincentrum. Waarschijnlijk was het achtpotige diertje met een plant meegekomen. De ‘holspinnen’ duiken ook steeds vaker op in Noord-Holland. Deze spinnen leven eigenlijk alleen in grotten, bijvoorbeeld in Limburg. Er is nog geen verklaring voor gevonden, zegt spinnenliefhebber Koomen. “Er is nog genoeg te onderzoeken over spinnen. Maar dat mogen anderen doen, ik ben daar veel te oud voor”, grapt hij.