‘Worden wij het afvalputje van de Wieringermeer?’ Dat vragen bewoners zich af die in de buurt wonen van de afvalplek waar de radioactieve stof polonium geloosd wordt, zegt Lilian Peters van GroenLinks. Volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid gaat het om een storm in een glas water.

Peters werd gewezen op een wob-verzoek dat een vergunning van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid openbaarde. Deze vergunning gaf Tata Steel toestemming om vier stoffen te storten op de afvalstort in Wieringermeer, waaronder polonium. “Ik ben heel erg onaangenaam verrast”, zegt Peters. 

Polonium-210 is een zeer giftige stof en is onder andere gebruikt om de Russische spion Aleksandr Litvinenko te vergiftigen. Ook in Nauerna wordt het gestort. Een buurtbewoner is ontsteld: “Het is bizar dat wij als direct omwonenden niet geïnformeerd worden dat dat hier wordt gestort en of dat gevaarlijk is of niet.”

Volgens de norm

Maar volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid is de concentratie polonium in het afval dat van de staalfabriek komt laag. “Daarom mag het ook worden gestort op een afvaldepot zoals de Wieringermeer.”

Desondanks maakt Lilian Peters zich zorgen. Toen ze eerder al praatte met Afvalzorg en de gemeenten, was daar volgens haar het woord polonium niet gevallen. “Terwijl het toen ook al gestort werd. Dan denk ik: wat wordt er nog meer gestort wat wij niet weten?”