In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is volgende maand een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het museum ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum. “In de tentoonstelling kijken we terug op de bouw van het buitenmuseum. We willen de opening daarvan graag vieren met het personeel, maar ook met oud-medewerkers en vrijwilligers”, aldus Femke van Drongelen van het museum.

Voor de opening van de tentoonstelling over de geschiedenis van het museum op 1 juni worden oud-medewerkers en -vrijwilligers opgeroepen zich aan te melden. “We hebben al een aantal mensen opgespoord die hebben meegebouwd aan het buitenmuseum. Hun verhalen zijn ook terug te vinden in de tentoonstelling.” Als hoofdverantwoordelijke bij de afdeling presentaties & educatie hoopt zij nog meer oud-medewerkers te spreken met een bijzonder verhaal.

Zuiderzee cultuur

Het Zuiderzeemuseum is opgericht vanuit de wens om de cultuur van de Zuiderzee te behouden. In 1932 werd de Afsluitdijk aangelegd en hierdoor ontstond het IJsselmeer. “Men was erg bezorgd dat daarmee de dialecten, het vissersbestaan, alle ambachten en de klederdrachten zouden verdwijnen”, aldus Van Drongelen.

De eerste directeur van het museum, Siebe Jan Bouma, ging volgens Van Drongelen als het ware winkelen tijdens een rondreis langs de Zuiderzee. “Veel panden die daar stonden, verkeerden in slechte staat. Dus dorpen waren blij dat ze er niet langer voor hoefden te zorgen.”

In het Zuiderzeemuseum worden naast de gebouwen ook ambachten en klederdrachten tentoongesteld. Het bewaren van het dialect lijkt een grotere uitdaging. “We proberen het vast te leggen door het digitaal op te nemen. We documenteren niet alleen het dialect, maar ook bijvoorbeeld de techniek van het vouwen van mutsen”, legt Van Drongelen uit.

Jubileumviering

Het jubileum wordt gevierd door drie feesten uit te lichten. “Oude volksfeesten die nu nog steeds worden gevierd, zoals het bloemencorso dat in Vollenhove plaatsvindt.” Ook de toegangspoorten zijn onder handen genomen. Onder de Enkhuizers zijn daarover de meningen verdeeld. “Het is onder meer een gele citroen genoemd, maar gelukkig kan het merendeel het wel waarderen”, vertelt Van Drongelen.

Iedereen die actief is geweest voor het museum kan zich opgeven via de website om een uitnodiging voor de opening te ontvangen.