Fractie Tonnaer maakt zich grote zorgen over de toenemende verspreiding van de Japanse duizendknoop in Hoorn. Op zeker twintig locaties rukt de woekerplant op, met name langs de Slapershaven. De partij vindt dat de gemeente te weinig doet om verdere schade te voorkomen en roept het college van burgemeester en wethouders op tot actie.

De Japanse duizendknoop staat bekend als een hardnekkige en invasieve plant die flinke schade kan aanrichten aan infrastructuur. Volgens Fractie Tonnaer tast de plant inmiddels het talud, de kade, kademuren én de fundering van de Kleine Oostbrug en de Kleine Oostsluis aan. “Daar maken wij ons het meeste zorgen over”, aldus de fractie.

Maaien werkt averechts

De gemeente probeert de duizendknoop onder controle te houden door deze regelmatig te maaien, maar volgens Tonnaer is dat juist de verkeerde aanpak. “Door het maaien verspreidt de plant zich alleen maar verder,” stelt de fractie, die daarbij verwijst naar hoogleraar Invasiebiologie Professor Leuven. “Die raadt maaien ten zeerste af en waarschuwt dat de resten van de plant niet in het groenafval mogen belanden. Hoe langer we wachten, hoe duurder het wordt om de plant definitief te verwijderen.”

Daarnaast wijst de partij erop dat de bosmaaier die wordt gebruikt niet apart wordt schoongemaakt, waardoor verspreiding via de apparatuur niet uitgesloten is. Fractie Tonnaer dringt er samen met Sociaal Hoorn bij het college op aan om per direct te stoppen met maaien.

Varkens als oplossing

Samen met Sociaal Hoorn stelt Fractie Tonnaer een opmerkelijke oplossing voor: de inzet van varkens. De partijen willen dat de gemeente een proef start op enkele locaties, waarbij Kim’s Scharrelvarkens uit Hoogwoud de dieren levert en het toezicht regelt. “Varkens eten niet alleen de bovengrondse delen, maar ook de ondergrondse wortels, wat essentieel is voor effectieve bestrijding,” aldus de fracties.

De varkens van Kim en Stef begonnen al eerder aan hun feestmaal, bekijk hieronder de beelden:

De betrokken buurten zouden volgens de partijen niet alleen profiteren van een duurzame oplossing, maar ook van een leuke en educatieve attractie voor kinderen en (groot)ouders. “Na de grazende schapen krijgt Hoorn er dan wroetende varkens bij,” klinkt het enthousiast.

“Dit probleem speelt al sinds 2017 en het wordt tijd dat er serieus werk van wordt gemaakt,” besluiten de fracties.