Het medialandschap verandert continu en dat brengt mooie ontwikkelingen en uitdagingen met zich mee. Eén van deze veranderingen is het omvormen van ruim 300 lokale omroepen in Nederland naar ongeveer 80 streekomroepen. Stichting Streekomroep West-Friesland is een van de voorlopers, en in deze ‘longread’ lees je hoe deze tot stand is gekomen.
West-Friesland kende in het verleden talloze etherpiraten en lokale omroepen. Zo hadden we in de regio naast bijvoorbeeld Ideaal FM ook Radio Enkhuizen en Radio Hoorn. Deze omroepen richtten zich op het nieuws, evenementen en muziek uit de steden of gemeenten waar zij vandaan uitzonden. Maar ook was Mix724 actief in West-Friesland. Zij hadden een vergunning voor de andere vijf West-Friese gemeenten.
Iedere omroep die door een gemeente wordt aangewezen, moet voldoen aan het zogeheten Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA). Dit betekent dat er een professioneel aangestuurde, en goed zichtbare omroep moet zijn in de directe woon- en leefomgeving van de inwoners. Van de omroep wordt verwacht dat zij een continu aanbod brengen van nieuws en informatie op verschillende platformen, zoals radio, televisie, via een website of op sociale media. Dit wordt getoetst en als een omroep voldoet aan alle criteria krijgt het een officieel keurmerk.
Geboorte van Streekomroep West-Friesland en WEEFF
Omdat de financiering die de meeste lokale omroepen krijgen en de slagkracht die zij hebben niet genoeg is om een goed aanbod op verschillende kanalen te brengen, is in 2012 een nieuw visieplan opgesteld door koepelorganisatie OLON. Met hun plan willen zij de lokale omroep ombouwen tot de derde nieuwslaag in het omroepbestel, naast de landelijke en provinciale omroepen.
Samenwerking is daarbij noodzakelijk. Er is niet alleen gekeken naar hoe de lokale omroepen onderling kunnen samenwerken, maar ook hoe ze de professionalisering van de lokale omroep kunnen versnellen door samenwerking met de andere twee lagen. Hiermee ontstond het idee voor de vorming van de zogeheten streekomroepen.
De omroepen in West-Friesland zijn een van de eerste in Nederland geweest die zo’n verdere samenwerking opgepakt hebben. Naast de aanwijzing voor de lokale omroepen in Enkhuizen en Hoorn, is een nieuwe stichting opgezet die de aanwijzing kreeg voor de andere vijf gemeenten in de regio.
De besturen van de drie omroepen zijn bij elkaar gekomen om samen te kijken naar een omroep voor alle zeven gemeenten. Dat werd de Stichting Streekomroep West-Friesland, dat uit ging zenden onder de merknaam WEEFF en WEEFF Radio. Nadat alle plooien glad werden gestreken was de officiële fusie een feit. Sinds september 2015 kent West-Friesland één streekomroep voor alle zeven gemeenten.
Wennen aan nieuwe werkwijze
Over de beginjaren van WEEFF als streekomroep voor West-Friesland houden we het kort. Iedereen vanuit de eerdere lokale omroepen moest wennen aan de nieuwe situatie; aan elkaars werkwijze en aan het feit dat we met meer gemeenten en nieuws uit deze plekken rekening moesten houden. Het samenbrengen van de omroepen naar een gezamenlijk pand had zo gezegd wat voeten in de aarde.
Daarnaast hebben we als medewerkers van WEEFF zijnde mensen vaak uit moeten leggen waar de naam voor staat, of wat een streekomroep precies inhoudt. Gelukkig wennen steeds meer inwoners uit West-Friesland aan wat de omroep inhoudt.
Verder met Hoornse omroepen samen onder één stichtin
Verder naar de huidige situatie. Bij de nieuwe aanwijsperiode voor vijf jaar in West-Friesland kozen de gemeenten niet voor de stichting Streekomroep West-Friesland als hun beoogde zendgemachtigde. In Hoorn was de voorkeur uitgesproken voor omroep van Hoorn zeggen, terwijl de andere zes gemeenten er voor kozen om HoornRadio aan te wijzen. Beide richten voornamelijk, zoals de namen al kunnen vermoeden, op de gemeente Hoorn.
Aangezien de zendgemachtigde nieuws, radio en televisie moet maken voor de gehele regio, zijn de besturen van de omroepen met elkaar om tafel gegaan om te onderzoeken of ze samen een oplossing kunnen bieden. Dit heeft er toe geleid dat zowel HoornRadio als van Hoorn zeggen op bestuurlijk niveau met de stichting Streekomroep West-Friesland zijn gefuseerd. Daarbij houden alle merken vooralsnog hun eigen naam en afzender aan, maar wordt ook gezamenlijk gewerkt aan producties. Deze worden onder de naam van Streekomroep West-Friesland gepubliceerd.
Het samenvoegen van de omroepen betekent ook dat er gekeken is naar een gezamenlijke plek om vanuit te werken. Met twee Hoornse omroepen was het niet zo gek om een locatie in deze stad aan te houden. Op 1 februari 2024 ontving het bestuur van de Streekomroep de sleutels voor een pand op de Pakhuisstraat, waarna de redactie van WEEFF verhuisde naar Hoorn.
Steeds verdere samenwerking, met nieuwe website en verhuizing radiostudio’s
Inmiddels is per 1 november 2024 de huidige website van Streekomroep West-Friesland online gegaan, waarop alle vertrouwde merken binnen het geheel hun content publiceren. Op deze site vind je niet alleen de verschillende radiozenders terug, maar bijvoorbeeld ook de columns door columnisten van HoornRadio, programma’s en televisieproducties door van Hoorn zeggen, en het nieuws dat eerder onder de naam van WEEFF is gepubliceerd. Dit platform biedt alle merken gelegenheid om de samenwerking te intensiveren.
Momenteel hebben de twee radiozenders nog locaties in Enkhuizen en Hoorn. Er wordt hard aan gewerkt om deze zo snel mogelijk naar het pand op de Pakhuisstraat te verhuizen.
Voor in de toekomst zal er op steeds meer manieren samenwerking worden gezocht tussen de drie partijen. Zo zal het televisiekanaal dat nu de naam WEEFF draagt uiteindelijk de naam van de Streekomroep krijgen en kijken we naar het samenvoegen van de sociale mediakanalen.