Voor de tweede keer in korte tijd is Koning Willem-Alexander op werkbezoek in West-Friesland. Vandaag bezocht hij samen met staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw een paprikateler in Andijk en een tulpenkweker in Hem. Voor paprikateler Ron Jansen was het bezoek een hoogtepunt voor het bedrijf: “Ik kreeg kippenvel toen ik hoorde dat hij kwam.”  

De koning en de staatssecretaris bezochten familiebedrijf Jansen als voorbeeld van een toekomstbestendig bedrijf. De paprikateler zet innovatieve methoden in om het gebruik van fossiele energie te minimaliseren, zoals het inzetten van aardwarmte.

De paprika’s worden geëxporteerd naar supermarkten in Europa, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Ondanks de duurzame maatregelen zijn de producten niet duurder dan die van de concurrentie. “Je kunt op korte termijn zeggen dat je dan een dief van je eigen portemonnee bent, maar als we met z’n allen van het gas af willen is dit de toekomst”, vertelt Ron Jansen. 

Luizen

Naast aardwarmte gebruikt het bedrijf ook zonne-energie, met tweeduizend zonnepanelen op het dak, en zet het biologische bestrijders in. Jansen liet de koning een potje met lieveheersbeestjes zien die luizen bestrijden. “Zo’n potje kost 150 euro, dus voorzichtig”, waarschuwde hij met een knipoog.

Tijdens het bezoek was er ook nog een speciale rol weggelegd voor de dochters van Ron. Want de koning mocht natuurlijk niet met lege handen vertrekken. En dus mochten Quinty en Jasmijn een mandje met paprika’s overhandigen. Het waren wel alleen rode en gele, maar die smaken volgens de zussen net zo lekker.

(Tekst loopt door onder de video).

Naast de rondleiding heeft Jansen natuurlijk ook een belangrijke boodschap voor de koning en vooral voor staatssecretaris Rummenie. Zo pleit de paprikateler voor het uitbreiden van het stroomnet en moet er wat gedaan worden aan het structurele tekort aan CO2 dat nodig is voor de groei van de planten.

Daarom gingen de staatssecretaris en de koning aan het einde van het bezoek in gesprek met telers en vertegenwoordigers uit de regio. “Glastuingebied het Grootslag voldoet als eerste van Nederland aan de klimaatdoelen voor 2030. Dat is mooi, maar we willen wel verder met verduurzamen. Het was mooi dat we onze zorgen konden delen en we hopen dat er wat mee gedaan wordt.”