De evaluatie van het Hoornse horeca-beleid laat zien dat de huidige afspraken grotendeels goed werken. Toch is er de mening dat dit beleid professioneler kan. Er wordt onder andere gedacht aan meer flexibiliteit rond sluitingstijden.
Wethouder Arthur Helling wil graag een reactie van de fracties op de mogelijkheid om mengvormen van horeca (blurring) verder te verruimen. Wat is hun standpunt over meer flexibiliteit en maatwerk binnen de horecasector? Om dit mogelijk te maken, wordt voorgesteld om de huidige ‘Staat van Inrichtingen’ — waarin vastligt welke horecavormen op welke locaties zijn toegestaan — te vervangen door een toetsing aan het Omgevingsplan en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Menno Jas (Hart van Hoorn) meent dat de Hoornse horeca zich niet vertegenwoordigd voelt door Koninklijke Horeca Nederland en dat er dus niks is overlegd met de Hoornse ondernemers. Vanuit andere fracties wordt erop gewezen dat er overlegmomenten met de horeca waren en die zijn niet door de horecaondernemers benut. Wethouder Helling vindt het standpunt van Jas achterhaald en dat het overleg met horeca in de afgelopen tijd wel degelijk goede ontwikkelingen hebben voortgebracht. Daarnaast wijst hij op de eisen die de wetgever stelt. Daaraan zal de gemeente niet gaan tornen.
Gesprek met wethouder Arthur Helling over horeca:
Andere fracties staan positiever tegenover de voorstellen. Wel komen vragen over handhaving en over afspraken over evaluatie. De lopende pilots zullen worden geëvalueerd. De wethouder stelt dat het beleid er juist niet op gericht is meer regels in te stellen. Het is beter mogelijk om met de ondernemers digitaal overleg te hebben. Een convenant met de horecaondernemers werkt alleen wanneer beide partijen zich daarin kunnen vinden en daar is uiteraard aandacht voor. Hij ziet in de reacties van de meeste fracties wel ruimte om door te gaan met het voorgestelde beleid.
Aan het eind van de discussie zegt Menno Jas te kunnen instemmen met het beleid van het college, wanneer daardoor de regeldruk verminderd wordt en de ruimte voor de ondernemers vergroot.