Stichting Holland Building Nepal uit Enkhuizen bestaat dit jaar twintig jaar. Maar een groot feest zit er nog even niet in.
“Afgelopen maand zouden we met het hele bestuur in Nepal hebben gezeten,” vertelt Corrie Reijnders aan WEEFF Radio. “Half maart kregen we echter te horen dat er geen visum meer verstrekt werd. We hopen nu in oktober een receptie te kunnen geven voor ons twintig jarig bestaan in Nederland. En op 5 december in Nepal met de gehandicapte kinderen en de staf.”
De oorsprong van Stichting Holland Building Nepal
De oprichting van de stichting kent een lange geschiedenis. In 1992 is er een vliegtuig verongelukt in Nepal. Een van de Nederlanders in dat vliegtuig was de 31-jarige broer Ben van Corrie Reijnders. Hij was ergotherapeut en verbonden aan het project in Nepal. “De professor die dit project startte vroeg ons om geld in te zamelen voor een nieuw fysiotherapiegebouw.” Als stichting gaat dat toch makkelijker en zo ontstond op 5 december 2000 de Stichting Holland Building Nepal.
In twintig jaar is er ongeveer een miljoen ingezameld. “In 2006 stond het fysiotherapiegebouw er. Er is een school voor speciaal onderwijs gekomen, werkplaatsen, projecten met gehandicapte kinderen. Ons hart ligt daar nu. Ik begrijp wel wat mijn broer daar vond. Ik had daar graag met hem over willen praten. Toen hij nog leefde begrepen we het allemaal niet. Maar nu begrijp ik het.”
Totale lockdown in Nepal
In Nepal is nu sprake van een echte lockdown. “’s Morgens mag je twee uurtjes naar buiten voor wat groente. We hebben daarom nu een actie opgezet om hen te helpen en daar is al 11.000 euro op binnen gekomen.” De helft hiervan is al onderweg naar Nepal. “Daarmee hebben de mensen voor twee maanden eten.” De totale lockdown in Nepal heeft wel effect. “Ze zeggen dat er 52 infecties zijn waarvan er nog niemand is overleden.”
De voedselpakketten die ongeveer twintig euro kosten worden uitgedeeld aan dagloners. “Zij hebben nu geen inkomen. Dan hebben wij het nog heel erg goed.”