Abdenasser A., een 42-jarige man uit Hoorn, is door de rechter veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. De officier van justitie noemde hem ‘een grote speler in de internationale cocaïnehandel’, die betrokken was bij meerdere grote drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Nederland. Tegen hem was 9 jaar geëist. 

Er werd twee weken geleden tijdens de behandeling van de rechtszaak onder meer gesproken over landen als Peru, Brazilië, Paraguay en Ecuador. Het ging steeds om honderden kilo’s cocaïne.

Tijdens de zitting in Alkmaar was A. niet aanwezig. In totaal zat hij tot november vorig jaar al 307 dagen in de gevangenis, maar nu is hij spoorloos. Na een tijdelijke schorsing van zijn voorarrest, keerde hij niet meer terug. Tot frustratie van de officier van justitie. “Waarom zouden we hem ooit nog zien?”

‘Drugscrimineel van de buitencategorie’

De officier schetste de verdachte: “We hebben hier niet te maken met een ordinaire blokkenschuiver, deze verdachte dacht groots. Het ging over honderden kilo’s cocaïne, over volle containers. Dit is een drugscrimineel van de Noord-Hollandse buitencategorie. Het is een grote speler in de internationale cocaïnehandel.”

Bij zijn aanhouding – in maart 2023 – hield hij zich in eerste instantie schuil op het toilet. Vervolgens werd een bedrag van bijna 50.000 duizend euro aan contanten gevonden, waaronder 21 briefjes van 500. Dat bedrag is hij nu kwijt. 

Cocaïne uit Colombia

Twee weken geleden was er in Alkmaar te doen over de twee vermoedelijke crypto-accounts van de verdachte, waarmee versleutelde chatgesprekken werden gevoerd. Er werd gesproken over containers, uithalen en ‘colo’, wat zou staan voor cocaïne uit Colombia.

Verder werd er gesproken over onder meer ‘stuks’, ‘blokken’, ‘really good stuff’, ‘poedervorm’ en ‘container’. Termen die volgens justitie te herleiden zijn naar handel in cocaïne. Daarnaast zijn in de chats foto’s aangetroffen, waarop volgens de politie blokken cocaïne zijn te zien. 

Eis gericht op voorbereiden transporten

Uit die gesprekken werd niet duidelijk of de transporten succesvol zijn afgelopen. Daarom richtte de eis van het Openbaar Ministerie zich voornamelijk op het voorbereiden van de grote transporten en het bezit van 200 kilo cocaïne. A. werd dus veroordeeld tot 7 jaar celstraf, met aftrek van voorarrest.

Of hij zijn straf ook daadwerkelijk uitzit, is gezien zijn verdwijning nog maar de vraag.