Hij heeft doodsangsten uitgestaan. De 67-jarige Peter Kuin uit Wervershoof werd vorige week maandag in Brazilië ontvoerd. Een groep criminelen dreigde hem te vermoorden als er geen losgeld zou worden betaald. Na een klopjacht van de politie werd hij vrijgelaten. “Dat pistool op mijn hoofd vond ik niet erg, één klik en ik ben weg. De martelingen, die waren het ergste”, vertelt Kuin vanaf een schuiladres in Brazilië aan NH.

Als Kuin na een bezoek aan een café terug naar huis gaat en drie gewapende mannen hem aanhouden, denkt hij eerst nog dat hij met de politie te maken heeft. “Ze hadden uniformen aan en ik vroeg of ik kon helpen.” Als hij daarna hardhandig op de grond wordt gegooid, zijn keel dichtgeknepen en zijn armen met ijzerdraad geboeid, weet hij dat het foute boel is: “Ik dacht: ‘Ik ben de lul’.”

Het blijkt dat Kuin te maken heeft met een groep zeer wrede criminelen die denkt dat hij een kluis met goud in zijn huis heeft. Kuin verruilde ruim vijftien jaar geleden Wervershoof voor het Braziliaanse dorpje Barra de Pojuca voor de liefde. Daar verdient hij zijn geld als kunstschilder en was hij bezig met het opstarten van een quadbedrijf. “Ik woon alleen en in the middle of nowhere. Het is daar paradijselijk maar ook onveilig. Al eerder werd een vriend ontvoerd. De maffia heeft het daar voor het zeggen.”

Kuin wordt door de ontvoerders meegenomen naar zijn huis waar ze alles van waarde meenemen. Een vluchtpoging loopt op niks uit en maakt de ontvoerders alleen maar agressiever: “Ik heb toen een enorm pak slaag gekregen, dat is niet te beschrijven. Ze bleven maar op me intrappen en slaan, ik had echt geen kans. Het zijn gewoon beesten.”

“Ik heb nog gevraagd of ze mijn dode lichaam op een plek neer wilden leggen waar ik in ieder geval gevonden kon worden”

Peter Kuin

Wat daarna volgt, is het best te omschrijven als een horrorfilm. Kuin wordt geblinddoekt en naar een geheime plek gebracht diep in de jungle. Daar gaan de mishandelingen door. Ook krijgt hij een pistool op zijn hoofd gedrukt: “Voor dat pistool was ik niet zo bang, als de trekker overgehaald wordt, is het klaar, daar had ik op een gegeven moment vrede mee. Het martelen was veel erger. Ze sneden met een mes in mijn arm en dreigden mijn vingers af te knippen met een tuinschaar. Ik heb vaak gedacht dat ik het niet zou overleven.”

‘De tijd is bijna om’

De ontvoerders bellen vervolgens zijn dochter Jessica en eisen losgeld: 150.000 Braziliaanse real. Dat is omgerekend zo’n 25.000 euro, in Brazilië een klein fortuin. Zij krijgt ook een video waarin haar vader hevig bloedend te zien is met een pistool op zijn hoofd.

Zijn andere dochter Kimberly uit Andijk krijgt de berichten ook te zien. “Dat was echt schokkend”, vertelt ze aan de telefoon. “We hebben nog geprobeerd om hier en daar geld te lenen, maar we kwamen niet eens in de buurt van het bedrag en dat wilden ze niet accepteren. Ze stuurden daarna het bericht dat ‘de tijd bijna om was’.”

“Toen dacht ik ook dat het met me gedaan was”, vertelt Kuin. “Ik had geen nut meer voor die mannen, dus dit was dan het einde. Ik heb nog gevraagd of ze mijn lichaam op een plek neer wilden leggen waar ik in ieder geval gevonden kon worden.”

Het is volgens Kuin aan de politie en de grote media-aandacht te danken dat hij na zestien uur weer werd vrijgelaten. “Waarschijnlijk heeft de politie mijn telefoon gepeild en werd het de ontvoerders te heet onder de voeten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Peter Kuin

Nog duizelig van de mishandelingen en het gebrek aan water en voedsel wordt hij vrijgelaten: “Ze riepen: ‘Rennen gringo’, en dat heb ik gedaan, zo hard als ik kon. Op blote, bebloede voeten, kilometers door de jungle. Mijn neef, Sjaak Kuin, loopt ultra-marathons, dus daar heb ik veel aan gedacht tijdens mijn vlucht. Ik moest volhouden. Uiteindelijk kwam ik bij een huisje waar mensen mij hebben opgevangen en de politie hebben gebeld. Ik heb het overleefd en dat is eigenlijk een wonder. Mijn leven gaat opnieuw beginnen, zo voel ik dat.”

Leven voor mijn dochters

Zijn dochter Kimberly is inmiddels een inzamelingsactie gestart om haar vader financieel op weg te helpen. De teller staat op ruim 1.400 euro. Het geld is volgens Kimberly hard nodig omdat alle waardevolle spullen van haar vader zijn gestolen en hij ook niet meer bij zijn bankrekeningen kan. “We hebben het geld nodig zodat hij eten en een ticket naar huis kan kopen.”

Het avontuur in Brazilië is wel definitief voorbij voor Kuin. “Ik had daar een fantastisch leven en ook veel vrienden, dus het vertrek doet erg veel pijn. Maar ik kan het mijn dochters gewoon niet aandoen. Het is ook niet meer veilig voor mij. Ik leef nog en dat is het belangrijkste. Ik wil ook iedereen bedanken in Brazilië en Nederland die me geholpen heeft. Ik ga nu leven voor mijn dochters.”

NH heeft ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken gesproken en zij bevestigen de ontvoering en vrijlating van Kuin. NH heeft ook foto’s en een video in bezit van de ontvoering, maar vanwege de schokkende inhoud hebben we, op de bovenstaande foto in het artikel na, besloten die niet te publiceren.