In de jaren zeventig van de vorige eeuw is het West-Friese landschap opnieuw ingericht. Kronkelslootjes en kleine stukjes land zijn strakgetrokken. En de vaarpolder veranderde in een rijpolder. In de serie ‘Van Kloeten naar Kavels’ kijken we terug op deze rationalisering en ruilverkaveling van het landschap.

In de documentaire reeks horen we de persoonlijke verhalen van de mensen die direct betrokken waren bij de ruilverkaveling. Zoals in de eerste aflevering Tjalling James, voormalig ambtenaar van de Cultuurtechnische Dienst, die het proces van verkaveling uitvoerde in polder Het Grootslag. Wat hield die ruilverkaveling precies in?

Middeleeuwse slootjes

In het Westfries Archief spreken we Lisa Timmerman, adviseur Landschap en Cultuurhistorie bij MOOI Noord-Holland, over de verschillen tussen het oude landschap en het verkavelde West-Friesland. In de middeleeuwen is het landschap van de regio in cultuur gebracht, dat leverde een regio op met duizenden kleine slootjes.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bonneblad uit 1880, met de duizenden kleine slootjes. Bron: Kadaster

Maakbaar landschap

Belangrijk onderdeel van de voorbereiding van de ruilverkaveling was het rapport van de Cultuurtechnische Dienst. Hierin werden de plannen in een uitvoerbare vorm gegoten. Voor polder Het Grootslag laat Tjalling het rapport zien, met daarin de strakke lijnen die we nu terug herkennen in het landschap.

Nieuwe wegen werden ingetekend en aangelegd. Nieuwe verbindingen tussen steden en dorpen werden gerealiseerd. En de focus van vervoer ging van het water naar de nieuwe wegen. Een maakbaar landschap dat volledig door de mens is ingericht.

Documentaire reeks

Vanaf vandaag is er iedere zondagochtend een nieuwe aflevering te zien van de serie “Van Kloeten naar Kavels” bij Streekomroep West-Friesland.

De serie “Van Kloeten naar Kavels” is gemaakt met ondersteuning van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.