In het Bakkerijmuseum in Medemblik maken vrijwillige bakkers ambachtelijke slagroomtruffels, speculaaspoppen en suikerbroden. Ze hebben het druk en dan komen de feestmaanden er nog aan. Via NH Helpt zoeken ze versterking.
“Ervaring is niet nodig”, zegt directeur Jacco Spil, “want wij leren nieuwe vrijwilligers de oude technieken. Museumbezoekers wanen zich in 1930 met antieke ovens en deegkneedmachines. Vrijwillig bakker Jaap Wapenaar draait die met de hand aan. Hij bakt gevulde koeken en krijgt hulp van een jonge bezoeker die amandelen in het deeg mag drukken.

Naast bakkers, zoekt het lekkerste museum van Nederland ook gastvrouwen en -heren, rondleiders en restaurateurs. Door het tekort aan vrijwilligers maakt de 83-jarige Theo Spil nog steeds bonbons en leidt hij groepen rond. “Mijn kinderen noemen het vluchtgedrag”, zegt Theo. “Mijn vrouw is drie maanden geleden overleden en nu zit ik alleen thuis.” Toch zou hij zijn ervaring graag overdragen aan nieuwe vrijwilligers.
