De Enkhuizer zedenzaak lijkt klaar te zijn voor de inhoudelijke behandeling. Tijdens een tussentijdse zitting werd duidelijk dat er een nieuwe aangifte bij is gekomen, waarmee het aantal op 19 slachtoffers staat. En daarmee denkt het Openbaar Ministerie (OM) het beeld van verdachte Winston A. (27) compleet te hebben, met een serie aan ernstige verdenkingen.

Jarenlang zou A. zich online hebben voorgedaan als een ‘aantrekkelijk’ jong meisje. Volgens het OM heeft hij met honderden jongens tussen de 10 en 16 jaar uit binnen- en buitenland contact gelegd en ze ook expliciete foto’s en filmpjes ontfutseld. Soms ging het ook om seksuele handelingen. 

Op zijn computer werd meer dan 500 mapjes met materiaal gevonden, waarvoor geen bewijs is dat die ook gedeeld zijn met anderen. Maar volgens de officier van justitie bleef het hier niet bij. Ook wordt hij verdacht van het aanranden van één slachtoffer, en ook verkrachting.

Verdacht van verkrachting van jongen (13)

Hij zou een afspraak hebben gemaakt met een 13-jarige jongen, waarbij A. zich voordeed als meisje. Met een bivakmuts op zou hij zich met geweld hebben vergrepen aan het slachtoffer. Iets wat de verdachte zelf ontkent. Er zou sprake zijn geweest van vrijwillig seksueel contact, betoogde zijn advocaat eerder.

Wel bood A., die vandaag niet aanwezig was bij de zitting, eerder al zijn excuses aan. “Het spijt me dat we hier allemaal zijn. Het spijt me voor de jonge slachtoffers. Ik deed het onder invloed van alcohol, dat ontremde me. Als ik wist dat hulp zo makkelijk toegankelijk was, had ik die eerder gezocht.”

Tbs geadviseerd, maar discussie over welke vorm

Alle onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Twee deskundigen hebben tbs met voorwaarden geadviseerd. Dat betekent dat de Enkhuizer verplicht behandeld moet worden, maar niet in een gesloten kliniek. Daar is de reclassering het niet mee eens, omdat ze de begeleiding en de controle op het naleven van de voorwaarden niet zien zitten. Zij zien liever een strengere vorm van toezicht.

In principe staan alle seinen op groen om een inhoudelijke behandeling te houden. Maar omdat dit vanwege de planning niet binnen 3 maanden lukt, komt er nog een tussentijdse zitting om te bepalen of A. langer in voorarrest moet blijven. 

Slachtofferadvocaat wil meer betrokken worden

Dat betekent ook dat de slachtoffers langer geduld moeten hebben. “Zij willen het natuurlijk graag achter de rug hebben. Maar we hebben ze voorbereid dat het lang kan duren”, vertelt slachtofferadvocaat Wendy van Egmond.

Zij beklaagde zich ook over de manier waarop ze op de hoogte werd gehouden. Op een verzoek om een slachtoffer via een videoverbinding te laten meekijken kwam geen reactie. En ook in de planning voor zittingsdata werd ze niet meegenomen. “Dat zorgde er de vorige keer voor dat ik er niet bij kon zijn. Terwijl het toch fijn is dat er iemand is voor de slachtoffers die naar de rechtbank komen.”

De volgende tussentijdse zitting is op 18 augustus.