Wat doet geur met ons? Die vraag wordt morgen beantwoord in het Bakkerijmuseum in Medemblik, bij de lezing “De Geur van Speculaas”. Hoogleraar Inger Leemans vertelt daar over haar ‘geuratlas’ en hoe ons reukorgaan werkt. Ze probeert geuren te traceren en doet onderzoek naar typisch Nederlandse geuren.

De lezing gaat voornamelijk over de geuren die te vinden zijn in de bakkerij. Tijdens de lezing kan je van alles ruiken. Ook kruiden die bijna niet meer te vinden zijn. “Het wordt een soort snuffelstage”, grapt Jacco Spil, directeur van het Bakkerijmuseum. Ook valt er wat te proeven.

Beluister hier het interview met Jacco Spil. De tekst gaat verder.

“Geur brengt veel herinneringen terug en het brengt je in een bepaalde stemming. Het heeft best veel invloed op ons, zonder dat we het direct door hebben”, vertelt Jacco. In het Bakkerijmuseum wordt er ook veel gebruik gemaakt van geuren.”Veel mensen die bij ons binnenkomen, beginnen gelijk te praten over vroeger”, aldus Spil. Zo worden speculaas en taaitaai vaak gekoppeld aan Sinterklaas.

Multicultureel

Speculaas zien wij als een typisch Nederlandse koek, omdat ‘ie voornamelijk in Nederland wordt gebakken. “Maar de geuren zijn juist heel multicultureel. De kruiden die in speculaas zitten kwamen uit Indonesië en de suiker uit Suriname”, vertelt Jacco. “Dit en nog veel meer hoor je bij de lezing.”

Meer informatie over de lezing is te vinden op deze website.