De coalitie in Den Haag wil een voorgenomen huurverhoging tegengaan. De Tweede Kamer moet hier nog over stemmen, maar wooncorporaties als Intermaris zijn het niet eens met dit besluit en willen zelfs een rechtszaak aanspannen. Volgens Jurre Terhorst, directeur Wonen, betekent een bevriezing structureel minder inkomsten en dus minder ruimte voor renovatie en nieuwbouw.

“Het is voor de individuele huurder natuurlijk belangrijk dat de huren beperkt blijven”, zegt Terhorst in het programma De Tafel van Knook. “Koopkracht is een belangrijk punt. Je moet je afvragen of je daarvoor de huur inzet als instrument. Maar goed, daar heeft het kabinet wel voor gekozen.”

“De gevolgen voor Intermaris zijn dat wij structureel tien miljoen euro aan inkomsten missen in een jaar”, gaat de directeur Wonen verder. “En heel simpel: dat betekent dat we minder geld kunnen uitgeven. Het gaat iets betekenen voor onze onderhoudsopgave, onze verduurzamingsopgave… Dat moet gewoon allemaal wat langzamer. Maar we kunnen daardoor ook minder lenen.”

Bekijk hier het hele interview. De tekst gaat verder.

YouTube video player

Het gebrek aan kapitaal heeft niet alleen gevolgen voor de bovengenoemde opgaven. Ook nieuwbouw laat langer op zich wachten. “Dus het is én voor de zittende huurder nadelig dat we de woning later of niet geïsoleerd kan worden of het schilderwerk een jaar moet wachten”, aldus Terhorst.

Nieuwbouw vertraagd door gebrek aan inkomsten

“Maar met name voor woningzoekenden is het rampzalig”, gaat hij verder. “Want nieuwbouwplannen gaan gewoon de vertraging in.” Concrete projecten in Hoorn en West-Friesland die getroffen worden door de vertraging kan Terhorst nog niet noemen.

De directeur bij Intermaris noemt het een feit dat de voorgenomen bouw van 2.000 woningen vertraging krijgt of überhaupt niet meer gebouwd kunnen worden door het missen van inkomsten.