Er moet snel meer geld in de pot om in de gemeente Stede Broec startersleningen te verstrekken, vindt onder meer raadslid Wisse Dudink van Open & Duidelijk Stede Broec (ODS). Hij schrok na berichtgeving bij NH van de grote verschillen met omliggende gemeenten, en wil dat jonge woningzoekenden geholpen worden. 

Steeds meer starters kunnen alleen nog dankzij deze lening een koopwoning bemachtigen. Een extra hypotheek, bovenop wat je bij de bank kunt lenen. En bovendien hoef je pas na drie jaar te starten met aflossen. De regeling is populairder dan ooit. 

Budget overal aangevuld, maar niet in Stede Broec

Veel West-Friese gemeenten hebben de (bijna) lege pot daarom met tonnen, soms zelfs miljoenen euro’s aangevuld. Maar dat geldt niet voor Stede Broec. De huidige pot met geld, 490.000 euro, is verdeeld onder achttien starters. Er komt pas weer nieuw geld beschikbaar zodra de bestaande leningen worden afgelost. 

En dat vindt ODS-raadslid Dudink veel te lang duren. “Het is een goede maatregel en mag wat ons betreft een flinke impuls krijgen. De woningmarkt is één van de redenen dat ik politiek actief ben geworden, en ik ben geschrokken van de verschillen met andere gemeenten.”

Geschrokken van verschillen met andere gemeenten

Zo heeft buurgemeente Enkhuizen bijvoorbeeld een budget van 2 miljoen euro, net als de veel kleinere gemeente Opmeer. “Het gaat niet alleen om de bedragen. In Hoorn is het budget 7% van de totale begroting, en gemiddeld in de regio is het 3,5%. Bij ons is dat 0,5%, dus wij lopen enorm achter.”

Tekst loopt door.

Een meerderheid van de gemeenteraad wil het budget nu verhogen. Alleen hoeveel extra geld er in de pot gestort moet worden is nog onduidelijk. “Dat hangt ook af van de financiële consequenties”, aldus Dudink.

Volgens hem hoeft het niks te kosten. “Ik heb het ook nagevraagd bij college-raadsleden in Hoorn. En in principe kan je kosten en inkomsten tegen elkaar wegstrepen. Want wat je uitleent, krijg je uiteindelijk ook weer terug als er wordt afgelost.”

Onderzoek naar financiering

Maar hoe het financieel precies uitpakt, wordt nog verder onderzocht. “Maar ik verwacht dat dit goed gaat komen”, aldus het raadslid. “Want waarom kan het in andere gemeenten anders wel?”

Hoelang het onderzoek gaat duren naar de consequenties, is nog onduidelijk. 

Hoe werkt de starterslening?

Iedere gemeente is vrij om te bepalen of ze een starterslening willen aanbieden. En ook aan welke voorwaarden je moet voldoen. Maximale bedragen verschillen, maar soms is de lening ook alleen beschikbaar voor starters die al in een gemeente wonen. In Stede Broec gaat het om een maximumbedrag van 35.000 euro per aanvraag.

Maximaal twintig procent van de koopsom mag geleend worden. En die mag niet hoger zijn dan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens van 450.000 euro. Pas na drie jaar begin je met aflossen tegen een rente van 4 procent.