Gerard van den Hengel heeft plotseling zijn vertrek als burgemeester van Opmeer aangekondigd. In de gemeente Haaksbergen is Van den Hengel voorgedragen als burgemeester, waar hij naar alle waarschijnlijkheid op 20 mei wordt geïnstalleerd. “Ik had niet verwacht dat de regio Twente zo zou blijven trekken.”
De raadsvergadering in Opmeer is gisteren ongeveer een uur onderweg, als Van den Hengel besluit tot een tijdelijke schorsing over te gaan. “Dames en heren, ik werd zojuist gebeld”, deelt hij de zaal mee. “En dat was voor mij een belangrijk telefoontje. De vertrouwenscommissie van de gemeente Haaksbergen heeft mij vanavond voorgedragen als nieuwe beoogd burgemeester.”
“Daar ben ik zelf blij mee”, gaat hij verder. “Ben bang dat ik niet iedereen daar blij mee maak in deze zaal, maar ik wilde dat toch voor de schorsing even met u delen voordat u het uit de media verneemt.” Eerder gebeurde eenzelfde situatie op Terschelling, waar burgemeester Caroline van de Pol werd gebeld tijdens een vergadering en hoorde dat ze was aangesteld in de gemeente Castricum.
Het nieuws komt als een grote verrassing voor de aanwezigen in de raadszaal. “Het kwam stevig binnen”, zegt Van den Hengel een dag na de bekendmaking. “Er kwamen veel emoties los. Zelf vind ik het ook lastig, maar dit was een kans waarvan ik vond vond dat ik deze niet moest laten lopen.”
Burgemeester vertrekt met gemengde gevoelens
De inmiddels 61-jarige Gerard van den Hengel kan nog eenmaal de volle periode van zes jaar als burgemeester aangaan. Die kans vindt hij in Haaksbergen. Een gemeente in de Overijsselse regio Twente, waar Van den Hengel eerder waarnemend burgemeester was van Borne. “Twente is altijd blijven trekken. Ik had niet verwacht dat dat altijd zo zou blijven.”
Volgens Gerard van den Hengel wisten weinig mensen dat hij op de functie in Haaksbergen heeft gesolliciteerd. “Voor 18 december heb ik een brief gestuurd, waarna ik later in het proces hoorde dat ik eerste of tweede op de lijst met kandidaten was. De vertrouwenscommissie zou mij gisteren rond 20.30 uur bellen, tijdens de raadsvergadering dus. Maar ze belden iets eerder.”
“Dit is ook de enige keer geweest dat ik zoiets gedaan heb, sinds ik burgemeester van Opmeer ben”, licht hij de sollicitatie verder toe. “Ik vertrek ook met gemengde gevoelens, want ik voel mij enorm verbonden met de samenleving in Opmeer. Ik heb met Opmeer een lieve, zorgzame gemeente gevonden. Met een betrokken samenleving die veel organiseert.”
Ook het landschap van de West-Friese gemeente wordt door Van den Hengel op waarde geschat. Al is er één ding waar hij naar eigen zeggen nooit aan heeft kunnen wennen: “De harde, koude wind in West-Friesland”, zegt Van den Hengel lachend. “Dat heb ik altijd gezegd.”
Haaksbergen verwacht echte verbinder binnen te halen
Tot vlak voor 20 mei zal Van den Hengel betrokken blijven bij de gemeente Opmeer. “Ik ga niet over mijn eigen graf heen regeren. Ik weet zeker dat de vertrouwenscommissie een goede opvolger zal vinden”, vertelt hij over de zoektocht naar een mogelijke opvolger.
In Haaksbergen volgt Van den Hengel burgemeester Rob Welten op, die geen tweede termijn aangaat. Eerder volgde hij diezelfde Welten op als waarnemend burgemeester in Borne. “We kennen elkaar dus al uit het verleden. Voordat ik aan de slag ga, zal ik mij door hem laten informeren”, zegt Van den Hengel.
Patrick ten Voorde, voorzitter van de vertrouwenscommissie in Haaksbergen, licht op hun website meer toe over de aanbeveling: “We zijn niet over één nacht ijs gegaan in onze zoektocht naar een nieuwe burgemeester en hebben een uitgebreide selectieprocedure gevoerd.”
“Wij hebben daarom alle vertrouwen dat de raad met deze een goede beslissing heeft genomen”, gaat Ten Voorde verder. “Gerard kent Twente al behoorlijk goed, en we verwachten dan ook dat hij ook in Haaksbergen snel kan aarden. We hebben in hem denk ik een echte verbinder gevonden, een benaderbare burgervader met een luisterend oor voor alle inwoners, maar ook iemand die daadkrachtig kan optreden als het moet. Ik kijk uit naar de samenwerking.”