Een eerbetoon aan vrouwen die slachtoffer zijn geworden van femicide. Dat is het doel van de voorstelling ‘Geen Vaarwel’ van maker Naomi Inez Wielinga. 28 jaar geleden was haar eigen moeder slachtoffer van seksueel geweld. Haar verweer werd haar dood. Dit weekend wordt de voorstelling bij theater Het Pakhuis in Hoorn gehouden.

In de voorstelling vertelt Naomi Inez over verschillende levensfasen uit haar eigen leven en die van haar moeder. “Mijn moeder was een hele kunstzinnige en excentrieke vrouw”, aldus Wielinga “Vrouwen worden onevenredig geraakt ten opzichte van mannen als het gaat over intiem terreur. In de voorstelling komt naar voren hoe moord je leven vormt. Ook hoe je omgaat met kinderen die je de vraag stellen: ‘Hoe is oma eigenlijk dood gegaan?’.”

De tekst gaat verder.

“In Netflix-series gaat het altijd over de daad en de dader, het slachtoffer wordt slechts een casus”, gaat ze verder. “Dat is jammer, want het zijn ook moeders, vriendinnen en zussen. Ze laten families achter en er is zoveel te vertellen. Over wat het met je doet en de impact op iemands leven. Ik wil nabestaanden een stem geven op deze manier.”

In contact met lotgenoten

Toen Wielinga dieper het dossier van haar moeder indook, besloot ze lid te worden van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Ze is daar in contact gekomen met lotgenoten. “De andere vrouwen die slachtoffer zijn geworden leken gek genoeg heel erg op elkaar, zowel qua uiterlijke als karakteristieke kenmerken.”

De theatermaakster geeft aan dat ze eerder lid had moeten worden: “Destijds werd je niet echt meegenomen in slachtofferhulp, alle aandacht ging naar de dader. Het was een stukje heling voor mij.”

Elke acht dagen wordt er een vrouw vermoord door haar (ex-)partner. “Vaak merk je het aan de vrouw zelf, dat zij niet haarzelf kan zijn in de relatie”, . Er wordt in deze maatschappij te weinig aandacht besteedt aan vrouwenmoord. Als we dit meer laten doordringen, zou het preventief kunnen werken.”

In gesprek gaan

Naomi Inez wil stigma’s doorbreken met haar voorstelling: “Het zijn niet altijd vrouwen die het op zich afroepen, en de dader is geen monster, het zou ook gewoon je buurman of zelfs partner kunnen zijn. Het kan iedereen overkomen.”

Mensen kunnen na de voorstelling in gesprek gaan met criminoloog Gert Jan Slump. “Theater is een centrale plek voor verbinding en verbroedering. Alle mensen die bereid zijn om respectvol en waardevol met elkaar in gesprek te gaan zijn welkom, ook bijvoorbeeld ex-plegers”, zegt de bedenkster van ‘Geen Vaarwel’.

Dit weekend is de voorstelling te zien bij theater Het Pakhuis in Hoorn. Op 29 november wordt de voorstelling gehouden in Hét Postkantoor in Bovenkarspel.