Deze week werd besloten dat de centrale examens in het voortgezet onderwijs niet door gaan. WEEFF Radio sprak hier gisteravond over met Kees van Bergeijk. Hij is algemeen directeur van het Martinuscollege en tevens bestuurslid van de VO Raad.
Hij noemt het een verstandige beslissing. Onder de studenten zijn de meningen verdeeld. Een echte afsluiting van het jaar lijkt nu te ontbreken. De schoolexamens, die elke periode zijn afgenomen, zullen nu als het examen gelden. Voor dit semester zullen de schoolexamens nog afgenomen moeten worden. Ook zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om in juni vakken te herkansen. Maar dit moet allemaal nog geregeld worden.
Ouders op social media te voorbarig met foto’s
Op social media waren al foto’s te zien van leerlingen die hun schooltas al aan de vlaggenstok hadden gehangen. Maar dit lijkt wat te voorbarig. “Op het eindexamen worden nog een aantal andere dingen getoetst dan op het schoolexamen zoals leesvaardigheid. De vraag is of dit ook niet moet worden getoetst.”
Onder andere Inspectie van het Onderwijs, de VO raad, het ministerie en de commissie van toetsing buigen zich momenteel over deze vraag. Het zou heel goed kunnen dat naar aanleiding van dit overleg de laatste schoolexamens zullen worden aangepast.
Tweede week april waarschijnlijk bekend of kinderen weer naar school kunnen
Omstreeks 6 april rondt het RIVM het onderzoek af naar de rol van kinderen in de besmetting met het Coronavirus. De uitkomst hiervan wordt in de tweede week van april verwacht. Deze uitkomst zal duidelijk maken of de kinderen weer naar school kunnen gaan. “Ik denk dat uiteindelijk een deel van de schoolexamens wel op school zal kunnen geschieden,” meent Van Bergeijk.
Gaan de schoolexamens moeilijker worden?
“Iedereen zal zich dan wel heel gedisciplineerd moeten houden aan de afstand van 1.5 meter en anders moet het op afstand.” Voor de mondelinge examens is dit geen probleem. Voor andere examens ligt dit echter een stuk ingewikkelder omdat fraude op de loer ligt. “Dat betekent dat de examens uitsluitend vragen zullen bevatten die te maken hebben met ingewikkeldere toepassingen en inzicht en geen reproductievragen meer zal bevatten.”
De examens zullen hierdoor moeilijker worden. Van Bergeijk verwacht echter niet dat dit zal gebeuren.
Eindexamenfeest
Hoe de schoolexamens er ook uit zullen zien, een eindexamenfeest moet er natuurlijk komen “Wij hebben altijd galafeesten. Ik hoop echt dat dat nog kan. Maar we leven nu in crisistijd. Alles wat altijd gewoon was, is niet meer gewoon. We zijn gewend dat we feesten kunnen houden, maar dat is nu even niet zo.”
Op 8 april heeft het ministerie van onderwijs, wetenschap en cultuur laten weten dat donderdag 4 juni vieren geslaagde scholieren in heel Nederland het einde van hun middelbare schooltijd. Hiermee geeft minister Slob gehoor aan een verzoek van LAKS, de landelijke vertegenwoordiger van scholieren. Afhankelijk van de school horen sommige leerlingen al eerder dat ze geslaagd zijn, maar op 4 juni wordt dit met alle leerlingen samen gevierd. Op welke manier dat kan is afhankelijk van de situatie op die dag.