De horeca is weer open, maar het handhaven van de coronaregels is voor veel ondernemers een opgave. Dit omdat gasten zich niet altijd aan de regels houden. Burgemeester Jan Franx van de gemeente Koggenland heeft besloten de horecaondernemers te steunen bij het handhaven van de coronaregels.
“Dat doen wij op verzoek van de horecaondernemers die zelf aan de bel trokken met dat het niet goed gaat”, vertelt Jan Franx, burgemeester van Koggenland. “Of ze moeten de tent sluiten wat geen inkomsten betekent, of we kijken samen of we tot een oplossing kunnen komen.”
Plan voor hulp bij handhaving coronaregels
Het werd de tweede optie en daar is een plan uit ontstaan. Dit plan wordt nu door het hele land verspreidt. “Dit plan houdt in dat de horecamedewerker de gasten waarschuwt wanneer zij de stoel op een andere plek neerzetten, dichterbij elkaar gaan zitten of gaan lopen door de zaal. Als ze niet willen luisteren is er een mogelijkheid om contact op te nemen met een app of een nummer en dan komt er politie of er komen boa’s.” De mensen die in overtreding zijn krijgen dan een bekeuring. “De tijd van waarschuwen is echt voorbij.”
“Ik ben niet bang dat het druk wordt op die app of op dat nummer.” Als reden geeft Franx hiervoor dat er maximaal 30 gasten in een restaurant mogen zijn. Ook denkt hij dat als er eenmaal een paar groepen een bekeuring krijgen, dat rond gaat. “Dan gaan mensen zich echt wel aan de regels houden.”
Bekendheid voor het plan
Het plan dat de burgemeester oppert is bij Radio 1 terecht gekomen en zij contacten hem voor een interview. “Ik zei: ‘Ze moeten het op deze manier doen.’ Waarop zij zeiden: ‘Het is geen landelijk beleid. U gaat eigenlijk contrair.’” Franx ziet dit als een kans om de ondernemers te helpen. “Ik heb bij Radio 1 gezegd van neem het mee en vraag aan Hubert Bruls of hij het mee wil nemen in het beleid van de vijfentwintig veiligheidsregio voorzitters. Toen ik daarna thuis kwam, zette ik de tv aan. Het klonk net of ik mijzelf hoorde praten, want daar werd mijn plan overgenomen.”
Overtreden van de coronaregels
“We hebben wel boetes uitgedeeld in de open buitenruimte.” In de horeca zijn er tot nu toe nog geen boetes uitgedeeld, maar alleen waarschuwingen. Het zijn volgens burgemeester Franx vooral de jongeren die de regels overtreden. “En ik snap het, want je bent jong en je wil wat. Er wordt al snel gezegd van doe niet zo moeilijk, maar het kan zijn dat je zelf besmet bent. Dat merk je niet altijd en je draagt het over. Eén van je vrienden gaat bij oma op visite in het bejaardenhuis en dan speelt het daar weer op. Dat moeten we niet willen en dat moeten we niet doen.” De burgemeester vertelt dat in verschillende bejaardenhuizen en verzorgingshuizen in West-Friesland de situatie toch heel ernstig was.
Gesprekken met de jeugd
Op de terrassen gaat het handhaven van de coronaregels wel goed volgens burgemeester Franx. Het gaat vooral om binnen. “Saskia Borgers van de PvdA-GroenLinks heeft nog gevraagd of wij met de jeugd willen praten. Ik heb dan ook aangegeven dat zo’n gesprek laagdrempelig kan.” Hij hoorde dat een mail al naar hem onderweg is. “Bij deze de oproep aan alle andere inwoners van Koggenland. Als je mee wil praten en mee wil denken over de komende tijd hoe we het beter en slimmer maar toch veilig kunnen doen hoor ik het graag.”
Daadkracht van gemeente Koggenland
“Ik denk dat wij een kleine daadkrachtige organisatie hebben op de West-Friese manier geschoold. Het is een grote familie.” Zo pakken ze het bij ziek en zeer voor elkaar op. “Dat sijpelt ook door tot de raad, want die waren ook over dit plan erg enthousiast. En als ze ergens niet enthousiast over zijn, zijn ze terecht soms boos en dat mag ook. Dat is politiek bedrijven zoals het hoort.”