Het lijkt erop dat vanaf 1 juni iedereen zich bij de GGD kan laten testen op corona. Maar in Andijk is de mogelijkheid van een coronatest er al een langere tijd.

“Aan het begin van de corona crisis liepen wij ertegen aan dat het lastig was om mensen te laten testen bij de GGD. Omdat de criteria heel streng waren en dat was voor ons een frustratie,” vertelt dokter De Groot aan WEEFF Radio. “Toen heb ik aan een laboratorium waarmee ik samenwerk gevraagd of wij die testen kunnen krijgen. Zodat wij zelf een coronatest kunnen uitvoeren.”

Het idee

Omdat het lastig is om de patiënten met corona klachten naar de praktijk te laten komen, bedacht De Groot een oplossing. Hij plaatste een portakabin, waar patiënten met luchtwegenklachten opgevangen konden worden. “Ik ben met het laboratorium gaan kijken of we dat niet breder konden trekken en daar ook mensen konden laten testen. Zodoende is dat gaan rollen.”

Verloop van de coronatest

“De patiënten melden zich bij de assistenten van de eigen huisarts of bij ons met klachten. Wij voeren de gegevens in bij het portaal van het huisartsen lab. Dan krijgt de patiënt op de mobiel of via de e-mail een QR-code waarmee ze naar de testunit kunnen gaan. Daar wordt de code gescand en de test afgenomen.” Via een app die de patiënt kan downloaden is de uitslag na ongeveer een dag te vinden.

Bij een positieve test op corona is het stipje van de uitslag rood. Die uitslag gaat dan naar de huisarts en de GGD. En de patiënt en de gezinsleden moet in quarantaine. Bij geen corona is het stipje groen.

Twee soorten coronatesten

Er zijn twee testen. Eén waarbij het slijmvlies wordt afgenomen. Dat gaat om een test van de keel en de neus om te zien of iemand corona heeft. De andere test is een bloedafnametest en daarmee wordt getest of iemand een corona virus heeft doorgemaakt,. Dus er wordt gekeken naar antistoffen in het bloed.” De uitslag daarvan duurt langer, ongeveer drie dagen.

Overzicht

“Ik heb het idee dat wij goed weten waar de zieke patiënten zitten. Ik denk dat in een dorp als Andijk, en alle andere West-Friese dorpen, geldt dat je zo’n corona-app helemaal niet nodig hebt. De mensen praten zelf met elkaar en ik denk dat dat helpt.” Dokter De Groot hoopt dat de besmettingen nog beter in beeld komen en dat de economie weer een beetje kan draaien: “En dat we daarbij wel de kwetsbaren kunnen beschermen.”

Foto: Google Streetview