De 9-jarige Valentijn Bieshaar uit Bovenkarspel is voor de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel. Hij is geboren met een open rug, en heeft een zeldzame hersenstamafwijking. In zijn jonge leven is hij al dertien keer geopereerd, en krijgt hij 24/7 zorg en toezicht. Zijn gezin tilt hem dagelijks in en uit hun auto, maar dat is op lange termijn niet haalbaar. Zij zouden niets liever willen dan een rolstoelbus, zodat Valentijn kan blijven doen waar hij energie uit put, zoals zijn sport framerunnen. 

“Vooral dit jaar was zwaar”, vertelt moeder Heleen Bieshaar. “Met een rugoperatie die hij in januari had en een orthopedische operatie. De eerste heeft een lange nasleep met revalidatie gekend. Dit is ook heftig voor ons als gezin, met onze 13-jarige dochter Madelief en 3-jarige zoon Olivier. Gelukkig is Valentijn zelf heel positief en veerkrachtig.”

Hulp bij in- en uitstappen van de auto

Het gezin woont in een aangepast huis, met beneden een slaapkamer en badkamer voor de zieke jongen die volgende maand zijn tiende verjaardag viert. Moeder Heleen zorgt voor haar zoon, en brengt hem dagelijks met de auto naar school in Heerhugowaard. Ook doet Valentijn aan zwemmen en de sport Frame Running bij de Hoornse vereniging Hollandia.

“De afgelopen jaren is hij fysiek achteruit gegaan”, zegt Heleen. “Maar wij streven ernaar zijn kwaliteit van leven zo goed mogelijk te behouden. Vroeger kon hij nog kleine stukjes lopen. Nu is hij volledig afhankelijk van zijn rolstoel. Aan wedstrijden buiten de club kan Valentijn niet meedoen, omdat we het frame en zijn rolstoel niet tegelijk met onze eigen auto kunnen vervoeren. Het frame is opgeslagen bij Hollandia, zodat hij wel aan trainingen mee kan doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Familie Bieshaar uit Bovenkarspel

Als Valentijn meerijdt in de auto, moet hij uit zijn rolstoel. “Hij kan zelf gaan zitten, waarna wij zijn benen erbij tillen. Maar Valentijn weegt nu ongeveer 60 kilo, gaat de puberteit in en groeit als kool. Daarnaast weegt de rolstoel ook bijna 30 kilo. Dat is erg zwaar. En we zijn bezig met een nieuwe rolstoel, die groter is en meer weegt.” 

Met een rolstoelbus, die een lift heeft, kan de 9-jarige met zijn rolstoel een stuk makkelijker naar therapieën, zijn sport en leuke dagjes uit. “We krijgen allemaal meer vrijheid, en minder stress omdat we alles kunnen meenemen wat nodig is. En geen stress hebben voor praktische obstakels.”

Strenge eisen voor nieuwe rolstoelbus

Zo’n bus heeft echter een flink prijskaartje, en wordt bovendien niet vergoed door de gemeente. “Dit kan wettelijk niet, en een uitzondering voor Valentijn is niet mogelijk. De gemeente kan financieel wel bij aanpassingen van de bus helpen.”

Daarnaast gelden strenge eisen. Zo mogen deze bussen niet ouder dan vijf jaar zijn, en moeten ze minder dan 80.000 kilometer gereden hebben. “Ook schaf je de bus voor de komende zeven jaar aan”, legt de moeder verder uit. “Dus moet je zoeken in een hoog prijs-segment.”

De familie is een doneeractie gestart om de kosten te dekken. Deze ging op tweede kerstdag online en heeft nu bijna 8.500 euro opgebracht. “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen het delen, en hoeveel er al in korte tijd is opgehaald.” Een termijn waarop het doel van 47.500 euro opgehaald moet zijn, is er niet. Al hoopt het Bovenkarspelse gezin snel een nieuw voertuig te kopen.