Het leggen van een bloem bij het gemeentehuis als vervanging van de demonstraties tegen de coronaspoedwet. De demonstratie in Den Haag mochten namelijk niet door gaan. Zondag was Marieke Edelenbosch bij het gemeentehuis om bloemen te leggen.
“Ik maak mij heel veel zorgen over deze coronaspoedwet, omdat deze wet de democratie onderuit dreigt te halen”, vertelt Marieke Edelenbosch. “Dat zijn hele heftige woorden, maar als je het nader bekijkt dan zie je dingen die eigenlijk gewoon niet kunnen in een democratie.”
De coronaspoedwet
Zo vertelt Marieke dat de wet buiten de Eerste en de Tweede Kamer om besloten kan worden. “Nieuwe regels kunnen zelfs toegevoegd worden wanneer deze wet al loopt. De wet staat nu voor een jaar. Maar het kan zonder inspraak verlengd worden. Dus we hebben nu Corona waar we ons zorgen over maken. Maar straks is Corona over en komt COVID-20 of komt er een griepje langs.” Marieke maakt zich zorgen of de regering haar dan nog steeds allerlei beperkingen op kan leggen.
“De nieuwe spoedwet komt in de plaats van de regels die er nu al zijn. Dat is juridisch niet handig. Dus daar moest een andere wet voor komen en daar zijn ze nu mee bezig. De wet zou voor 1 juli komen. Maar dat redden ze niet. Het is dacht ik nu uitgesteld naar 1 oktober. Dat houdt in dat de anderhalve meter vastgelegd wordt in de wet. Een verbod op vereniging en bijeenkomsten organiseren en bijwonen.”
Zorgen
Marieke legt uit dat er veel mensen zijn die zich zorgen maken over de wet. Maar dat er ook mensen zijn die zich afvragen wat wel en niet klopt van het hele coronaverhaal. “Dat zijn niet allemaal complotdenkers, maar ook wetenschappers.”
Zo noemt zij Maurice de Hond en Willem van Engelse van Viruswaanzin. “Deze mensen zetten bij dat coronaverhaal grote vraagtekens aan de hand van feiten en onderzoeken. Zij worden niet gehoord en dat is jammer.” Marieke vertelt dat zij niet denkt dat de waarheid aan één kant ligt. Zij denkt wel dat het zinnig is om er een keer wat meer onderzoeken bij te halen. “Dit is ook internationaal. Het zijn niet een paar mensen in Nederland. Best veel wetenschappers over de wereld zijn bezorgd over wat er gebeurt.”
Marieke geeft meerdere voorbeelden van wat zij opvallend vindt. Eén daarvan is dat de Wereldgezondheidsorganisatie de sterftegevallen op een andere manier zou registreren als bij andere virussen. “Ik heb dat van een advocaat en die gaat natuurlijk niet zomaar iets roepen.”
Een vreedzaam protest tegen de coronaspoedwet
Als vervanging voor de protesten in Den Haag konden mensen bloemen leggen bij het gemeentehuis. “Dit doen wij omdat we in principe niet naar Den Haag kunnen. We willen geen ellende veroorzaken.” Marieke legt uit dat de demonstratie die gepland stond heel liefdevol zou worden. “De leus is met liefde en geduld. Er was goed contact met de politie ook en het had een hele mooie dag kunnen worden.” Marieke wil niet dat mensen die bezorgd zijn om corona denken dat zij elkaar om de nek willen vliegen en elkaar willen besmetten. “Want dat is echt niet de bedoeling. Het moet met elkaar veilig zijn als het om corona gaat. En het moet met elkaar veilig zijn voor deze spoedwet die er bijna doorheen gedrukt wordt.”
De zondag van het protest
Zelf ging Marieke zondag naar het gemeentehuis. “Van te voren dacht ik: O nee dan ligt straks alleen mijn bosje bloemen daar. Maar ik was blij verrast, want er lagen al bloemen.” Marieke legde haar bloemen neer en is aan het einde van de dag nog even gaan kijken. Toen lagen er nog meer bloemen. “Wat ik verder zelf gedaan heb, is de foto van het gemeentehuis met de bloemen erbij in de Facebookgroep ‘Je bent een echter Enkhuizer als..’ geplaatst. Daar kreeg Marieke verschillende reacties op. Bij de foto heeft ze nog wel even uitleg gegeven.
Het protest dat eerder nog verboden was, werd uiteindelijk zondag toch toegestaan. “De demonstratie was verboden. De organisatie had ook gezegd: ‘Het is verboden, maar wij kunnen niemand tegenhouden. Als je toch gaat, gedraag je en luister naar de politie.’ Maar de organisatie was er niet meer aan verbonden.” Marieke vertelt dat dit in sommige kranten nog wel te lezen is. Verder hoorde zij dat er heel lang een erg goede sfeer was. “Het zijn niet allemaal relschoppers, het zijn gewoon bezorgde mensen.”
Foto: Marieke Edelenbosch